Hur farligt är New York?

Posted on

NEWYORKSvaret kanske förvånar: Risken att råkar illa ut behöver inte vara större än i Borlänge, Säffle eller Blomstermåla från vad jag har kunnat läsa mig till. Nä anledningen till att jag frågar eller kollar upp det är för att vi funderar på att åka till New York nästa år med familjen.

Statistiken, räknat per person, säger faktiskt att det sammantaget är säkrare att röra sig i New York än att traska runt på gatorna i Sverige. Det gäller risken att utsättas för misshandel såväl som våldtäkt. Jag blev riktigt förvånad över den statistiken och jag trodde det var mycket farligare i New York.

För 15-20 år sedan började utvecklingen i New York att vända tydligen och efter en långvarig ökning av brottsligheten. Jättestaden är till och med, relativt sett, en av de minst brottsbelastade i hela USA. Crazy.

En av förklaringarna jag tror är att det kan vara satsningen på ”nolltolerans”, en modell som delvis börjat införas tidigare men som på allvar lanserats. Något Sverige borde ta efter för här är det för jävligt tycker jag.

Det är mycket fler poliser på gatorna än i Sverige. Hur stor roll kursändringen spelade är ganska omstritt. Och statistik ska som bekant läsas med en nypa salt kanske. Jag som besökare bör till exempel känna till att det även i New York finns kriminellt belastade områden där en viss försiktighet absolut kan vara på sin plats. T.ex. har jag läst att Jamaica i Queens och vissa delar av Bronx sägs vara ställen med stora problem.

Mycket av informationen hittade jag på New York som nu är den hemsidan jag kommer använda när vi åker i väg till New York i vår. Finns grymt många tips.

Att vara en smula street smart hjälper ganska långt tror jag så deet handlar egentligen snarare om vanligt bondförnuft. Så råden till en ovan besökare blir: Smält in i mängden och skylta inte med värdefullt bagage. Undvik att gå ensam i mörka, ensliga gränder. Ha lite koll på hur människor rör sig.

Med andra ord: Gör som alla andra gånger man reser i väg till någon nytt land.